fbpx
Kérj ajánlatot!

Tévhitek az esküvőszervezőről

Esküvőszervező vagyok. A minap futottam bele egy menyasszonyoknak szóló csoportban egy posztba, ami arra ösztönzött, hogy írjak én is pár sort ebben a témában. Még sosem éreztem nagyon szükségét annak, hogy leírjam, összeszedjem a tévhiteket, pedig fontos.

Tévhitek az esküvőszervezőről Esküvőszervező az esküvőn, vdArtphoto

Eddig azt hittem, hogy enélkül is megtaláljuk egymást. Az ügyfeleim és én. Megtaláljuk. DE! Nagyon lehangoló olvasni, hogy milyen sok menyasszony nyilatkozik negatívan az esküvőszervezőről, és a profi esküvőszervezésről mint hivatásról úgy, hogy igazából sohasem volt dolga profi esküvőszervezővel. Sajnos előfordulnak rossz tapasztalások is, mint mindenhol. Ebben a szakmában is vannak lemorzsolódások, jók, rosszak, kiválóak és sorolhatnám. Manapság az internet már mindenre IS megmondja a választ, hát legyek én a következő, aki a saját szemszögéből most leírja, mi az, ami NEM az esküvőszervező, és mi az ami NEM profi esküvőszervezés. Oszlassuk el a tévhiteket, és bátran javasoljuk az esküvőszervezői szolgáltatást azoknak, akik érdeklődnek iránta és erre valóban szükségük van! Figyelem, szubjektív tartalom!

1. tévhit: Az esküvőszervező felesleges kiadás, csináld magad!

Valóban, az esküvőszervezőnek is van díja, pénzért dolgozik. Én azért dolgozom, hogy a Ti esküvőtök tökéletes legyen. Ez felesleges lenne talán? Ha megnézed az esküvőtök összes többi költségét, vagy várható költségét. mint pl menyasszonyi ruha, helyszín(ek), dekoráció, stb,, akkor látni fogod, hogy az én szervezői munkám díja hol szerepel a felsorolásban. (Nagy valószínűséggel nem a legdrágábbak között lesz.) Az én díjam azért éri meg az árát, mert időt, energiát és pénzt spórolok nektek. Igen, akár pénzt is spórolok nektek, de mindenképpen tudom és rámutatok arra, mi az, hogy ár-érték arány a szakmában, és e tekintetben a legjobbat hozom ki az esküvőből. Talán ez sem felesleges, ha a Ti esküvőtökről van szó. A szervezéssel eltöltött idő a jegyespárok életében sokkal –sokkal több, mint egy olyan ember életében, aki mindig ezzel foglalkozik és egy csomó mindent rutinból csinál. Erre joggal mondhatnád, hogy egy profi szervező akkor 3 perc alatt összerak egy esküvőt és erre kér el egy halom pénzt. Hát nem!  Inkább úgy nézd a dolgot, hogy ha egy esküvőszervező is hosszú munkaórákat, napokat-heteket-hónapokat tesz bele abba, hogy nektek megszervezze az esküvőtöket, akkor vajon nektek, akik most csináljátok ezt először, vajon mennyi időbe telne? Mármint úgy megszervezni, mint, ahogyan pl én teszem? Figyelembe véve a piacot, a szolgáltatókat, a Ti igényeiteket, az adottságokat, a költségkeretet, stb. Na, ezt az időt kapjátok vissza, illetve tarthatjátok meg és csinálhattok vele azt, amit szeretnétek, ha van egy esküvőszervezőtök. Az idő meg pénz, ugye.

Ha egy időhiányban szenvedő menyasszony soknak érzi az ezzel járó munkát, és megtartaná a szabad idejét magának, akkor ne beszéljük őt rá arra, hogy ne legyen esküvőszervezője, hanem lelje örömét valami olyanban, amiről már előre tudja, hogy kudarc lesz, ha nincs segítsége. Az ilyen lányoknak igenis legyen esküvőszervezője. Olyan menyasszonyoknak is bátran javasoljuk, hogy legyen szervezőjük, akik bizonytalanok, elvesztek a szolgáltatói rengetegben vagy épp tele vannak kérdéssel és félelemmel, hogy biztosan mindent a legjobban csinálnak-e. Kicsi hazafelé mutogatva mindjárt mondom is, hogy nekik javasolhatunk esküvői tanácsadást is (katt a részletekért). Ha a jegyespár külföldön él és nem tud ezzel foglalkozni, szüksége lehet segítségre.  És ne hagyjuk ki a felsorolásból azokat a párokat, akiknek az a fontos, hogy profin megszervezett, gyönyörű, hibátlan esküvője legyen. Nekik ugyanis valószínűleg megéri az esküvőszervező felfogadása. Hogy kinek mi az a pénz, ami megéri, az már egy másik cikk témája lehet, ebbe most nem folynék bele nagyon. Csak egy kicsit. Nemrég egy menyasszony azt javasolta egy másiknak, hogy „ha mindenképpen szervezőt akarsz, akkor alkudj nála az árból”! Nos, nem szeretném kifejteni az őszinte véleményem. A fent említett ár-érték arányt mindenki döntse el maga, alkudozni lehet, de szerintem nem érdemes. 🙂

2. tévhit: Az esküvőszervező úgy szervezi az esküvőt, ahogy neki tetszik, rátok erőlteti az akaratát.

Nem igaz. Az esküvőszervező nyilván mindenből a legjobbat akarja. Én azért akarom a legjobbat, hogy nektek a legjobb legyen. Azért mert az én legnagyobb kincsem az elégedett ügyfél. Az én referenciám nem csak azok az esküvői fotók, amiken látszik a gyönyörű dekoráció, amiket büszkén mutogatok majd mindenhol. A jegyespárok elégedettsége az én igazi referenciám.

menyasszony

Fotó: Rabloczky Wedding Photography

Szerintem a jó esküvőszervező javaslatokat tesz és mindenre van ötlete. Valaki kifejezetten igényli a konkrét iránymutatást. Valakinek pedig határozott elképzelései vannak és abból nehezen is enged. A kulcs abban rejlik, hogy meglátom, nektek mire van szükségetek és ahhoz alkalmazkodni tudok úgy, hogy mindenkinek jó legyen. A ti szempontjaitokat figyelembe véve javaslok szolgáltatókat. Nos ha épp fejjel szeretnétek a falnak menni, akkor nyilvánvalóan elmondom a véleményemet. Ha valamihez ragaszkodtok, de szerintem nem a legjobb megoldás, el fogom mondani, hogy miért nem gondolom jónak. Ha valami szerintem jobban nézne ki, azt is el fogom mondani. De velem lehet tárgyalni 🙂 . Elmondom, hogy szerintem mit kéne és mit nem, de nagyon fontos, hogy nem döntök helyettetek. Ez így kerek, nem igaz?

3. tévhit: Az esküvőszervező mindenből a legdrágábbat kínálja, mert abból lesz neki jutaléka.

A kizárólag jutalékos rendszerben dolgozó esküvőszervezők erről jobban tudnának nyilatkozni, így ebben csak a magam nevében tudok véleményt mondani. Határozottan nem! Először is nem minden szervező dolgozik kizárólag jutalékos rendszerben, és nem minden szolgáltató ad jutalékot sem.  (Az én véleményem, hogy ha a jutalékosztók és a jutalékot bezsebelők egymásra találnak, akkor jócskán leszűkül a szolgáltatók köre, amelyből a Ti érdekeitek kimaradnak.) Én a szervezési díjért cserébe valóban a megfelelő szolgáltatást kínálom, vagy a föld alól is kikutatom, és mivel nem motivál a jutalék, így sokkal több esély van arra, hogy tökéletes legyen a szolgáltatói csapat.

4. tévhit: És fordítva. Az esküvőszervezőnek az a feladata, hogy mindenből a legolcsóbbat kínálja.

Nem! Nem úgy spórolok pénzt, hogy kiolvasom az internetet és felkutatom nektek a legeslegolcsóbb szolgáltatásokat. Továbbá sajnos arra sem vagyok alkalmas, hogy alkudozzak a kollégáknál. Nem, ez nem feladata az esküvőszervezőnek. A fentebb említett ár-érték arány, valamint az esküvői költségvetésetek figyelembe vételével javasolom majd Nektek a lehető legjobb szolgáltatásokat, amik közel sem biztos, hogy a legolcsóbbak lesznek.

5. tévhit: Ha van ceremóniamester, nincs szükséged szervezőre.

Nem így van. Lehet, hogy nincs szükséged esküvőszervezőre, de az nem azért van, mert van ceremóniamestered. Miért? Nagyon egyszerű. Azért, mert alap esetben a ceremóniamester nem esküvőszervező. Ez két külön szakma. Összeszedtem –a teljesség igénye nélkül, hisz ez is megér egy külön cikket- mit nem csinál a ceremóniamester: nem szervez esküvőt, maximum ajánlásokat tesz. Nem nézi át a szerződéseiteket. Nem egyeztet apróságokkal kapcsolatban. Nincs ott veletek az elejétől a végéig. Nem segít a koncepció kidolgozásában. Nem megy el helyszín bejárásokra veletek, ésatöbbi. Amennyiben kizárólag a nagy napot nézzük, akkor a ceremóniamester csak a ceremónia előtt érkezik. Alap esetben nem ő veszi át a tortát, a csokrot és a kitűzőket meg bármit, ami aznap érkezik. Nem ő helyezi ki az ültetőkártyákat. Nem ellenőrzi a dekort. Nem segít a díszítésben, ha esetleg bármi csúszik. Nem teszteli a technikát. Nem figyel arra, hogy minden szolgáltató minden felszereléssel megérkezzen. Félreértés ne essék, vannak olyan ceremóniamesterek, akik a fentiekből sok mindent megtesznek magán szorgalomból vagy pénzért, de gyorsan tegyük hozzá, hogy ez nekik egyáltalán nem feladatuk!

Remélem, tetszett a cikk, és hasznosnak találtad. Ha felkeltettem az érdeklődésed, tudod, hol találsz. 🙂

Rácz Andrea

Esküvőszervező 

+36306518491

info@rgsmart.hu