fbpx
Kérj ajánlatot!

Helyszíni rendezvényszervező kontra hivatásos esküvőszervező

Mi a különbség a helyszíni rendezvényszervező és a profi esküvőszervező között?

Helyszíni rendezvényszervező kontra hivatásos esküvőszervező Anna and Stanislav Rusian wedding in Budapest

Nincs könnyű dolgunk. Egyre több szolgáltató kiáltja ki magát esküvőszervezőnek. De nektek, kedves jegyespárok még nehezebb a dolgotok, hiszen ez félrevezető. A helyzet az, hogy ha olyat látunk, hogy valaki mindenhez ért, az valószínűleg semmihez sem ért igazán, így az eleve gyanús kell, hogy legyen. Az ilyen esetek között is van kivétel. Itt vagyok rögtön én, aki az esküvők mellett egy kis turizmussal, autóbuszbérléssel is foglalkozom (Ha kíváncsi vagy, katt ide). Itt mondjuk van némi kapcsolódás! 🙂

Vannak kivételek természetesen, vannak egymás mellett kiválóan megférő mesterségek, de pl. a DJ és közben egy azon időben ceremóniamester kombináció vagy a fotós-videós egy személyben ajánlatoktól mindig óvakodni kell! De most nem erről szeretnék beszélni.

Vendégek érkezése autóbusszal

Vendégek érkezése busszal. Az esküvő szervezése mellett a buszt is az R&G Smart Event biztosította. Fotó: L&A Pictures

Most csak, mint jelenségre szeretném felhívni a figyelmet, illetve most kifejezetten az esküvő helyszínekre szeretnék fókuszálni, akik esküvőszervezési szolgáltatást/csomagot kínálnak. Ennél a megoldásnál nem is az a gond, hogy ne értene hozzá a kolléga. Lehetséges, hogy ért hozzá, esetleg korábban esküvőszervezőként dolgozott, ezt el tudom képzelni. Tehát nem azzal van baj, hogy esetleg cseppet sem ért hozzá az adott helyszín rendezvényszervezője, illetve képviselője, hiszen ezek az emberek az esküvői főszezonban minden héten 2-3-4 vagy még több esküvőt látnak és asszisztálnak végig. És itt jön a DE. De ezt a sok esküvőt az esküvőhelyszín nézőpontjából követik és segítik és nem pedig a Ti nézőpontotokból. És nem a mi, azaz esküvőszervezők szemszögéből. A helyszín szervezője általában a szervezésben nem vesz részt aktívan, hanem kizárólag a helyszínre vonatkozó fontos tudnivalókat beszéli át veletek.  Bevonjuk őt a szervezésbe, mert rendkívül fontos szerepe van a hely képviselőjének.

És itt szeretném megjegyezni, hogy tényleg kiemelten fontos szerepe van, nagyon sok áll agy bukik a hely képviselőjének a személyiségén és a hozzáértésén. Szomorúan találkozom olyan esetekkel, amikor egy helyszín képviselőjének semmi, de semmi köze az esküvőkhöz, de még egyéb rendezvényekhez sem. Ilyen esetekben csak amolyan „portás” szerepet tölt be az illető. Velük is együtt kell működnünk. Ez azonban a másik véglet.

Visszakanyarodva, szeretjük, és ti is jól jártok a tapasztalt rendezvényes helyszíni képviselővel. Ha valaki esküvőszervezést vagy esküvőszervezési csomagot kínál plusz pénzért, akkor azt részletesen el kellene mondani -én most meg is teszem – hogy miben más ez az esküvőszervezés a profi, hivatásszerű szervezéstől. Remélem, nem mondok újdonságot azzal, hogy fele vagy negyedannyi összegekért egyértelműen sokkal kevesebbet és mást kaptok egy ilyen szolgáltatástól, mint a drágább, de komplex szervezést ígérő esküvőszervezőtől. A helyszínek általában (én ilyennel találkoztam csak!) sokkal olcsóbban, kiegészítő szolgáltatásként kínálják az esküvőszervezést, ami nagyon sokszor abban merül ki, hogy jó esetben összeállítják a szolgáltatói csapatot vagy éppen csupán ajánlásokat tesznek a szolgáltatókra. Előre kidolgozott listából előveszik az általuk javasolt szolgáltatókat, akiket amúgyis megkap minden érdeklődő, ha igényt tart rá. A legtöbb helyszín, és szolgáltató már a saját ajánlatába is tesz szolgáltatóajánlót, mert mindenki szeret a legkedvesebb kollégákkal dolgozni, illetve a visszaköszönő jutalék sem utolsó szempont. (Igen, megint a jutalék! Ezt a témát már érintettem ebben a cikkben: Tévhitek az esküvőszervezőről )

A mi munkánk ezzel szemben teljesen személyre szabott. Már a helyszínt is együtt választjuk ki, és onnantól kezdve a szolgáltatókat is úgy adjuk az esküvőtökre, hogy azok hozzátok a legjobban passzoljanak, mind a személyiségetekhez, mind a pénztárcátokhoz. Én ezt nevezem esküvőszervezésnek. Egy bizalmi, hosszútávú kapcsolat a pár és a szervező között. Legyen az ceremóniamester, esküvői DJ, esküvői ruha, vagy dekoráció. Mi hozzátok igazítjuk a kínálatot. 🙂 Az legnagyobb különbség tehát a személyre szabott szervezésben rejlik. A második különbség pedig, hogy a mi munkánk ezzel nem ér véget. Sőt! Itt kezdődik igazán! 🙂 Ezernyi apró részlet egyeztetése, a dekoráció első elemétől az utolsóig (ez általában egy hosszabb folyamat), szállások, transzferek, forgatókönyv, ültetés és még sorolhatnám. A minap pl. bérelhető ruhatartó próba babát kerestem egy menyasszonynak, amire majd a menyasszonyi ruhát teheti a hotelszobájában. Amikor minden főbb fontos szolgáltató megvan, ott kezdődik az igazi izgalmas munka. Időbeosztás, egyeztetés minden részletről, a dekoráció finomítása, a fények átbeszélésre, fotózás részletei, ötletelés a programokat illetően. Esküvői hagyományok átbeszélése, kulturális programok, külföldi vendégek érkezése, fogadása, repülőjáratoktól kezdve addig, hogy vajon mennyit tudnak Magyarországról, és hányszor jártak itt. Minden esküvő más, és mi, a hivatásos esküvőszervezők igyekszünk mindig egyedit alkotni, mert Ti is egyediek vagytok.

Esküvőn

Nóri és Ricsi esküvőjén

Nem sorolom az ár képzésünk részleteit, a rezsiköltséget, a befektetett időt, a személyes találkozókat, stb, mert ezt mindenkinél más, és minden érdeklődő el tudja dönteni, neki mi a drága, és mi az olcsó. Mi éri meg, és mi nem. Így a végére még azt mondanám csak el, hogy nem azzal van igazából bajom, hogy új belépők vannak ezen a piacon. Ha ugyanolyan áron hirdetnék a szolgáltatást, vagy, ha legalább a versenyképeshez közelítene a szolgáltatás, nekünk sem lenne ezzel különösebb bajunk. Így viszont ezek a helyszínek jóval a piaci ár alatt kínálnak olyan(nak tűnő) szolgáltatást, amire megvannak a hozzáértő emberek a szakmában. Kérdem én. Miért? Azok a párok, akik esküvőszervező munkájára igényt tartanak, azok nagy többsége pont azért szeretne velünk együtt dolgozni, mert igényli azt a PLUSZT, amit az esküvőszervező adni tud neki. Az eredmény a többlet bevételen túl egy szakma alá aknázása és a párok csalódottsága lehet.

Megkérnék minden helyszínes kollégát, akihez eljut az üzenetem, és aki ebben látja a megújulás lehetőségét, hogy gondolja végig még egyszer, hogy megéri-e mások munkáját lenyúlni félárért? Mondjuk talán azok munkáját, akik a helyszín kiválasztásában is segítik a saját párjaikat 🙂 …..Talán nem lenne-e egyszerűbb és jobb megoldás a kész szolgáltató ajánlóba néhány esküvőszervezőt is betenni? Ez csak egy szerény gondolatmenet a részemről. És megkérek minden párt, aki ilyen szolgáltatást választana, hogy ne dőljön be azonnal a kecsegtető ajánlatnak. Kérdezze ki az ajánlat adót, hogy pontosan mit kínál a pénzért cserébe, majd kérdezze meg saját magától, hogy valóban erre van-e szüksége. És köszönöm a figyelmet 🙂

Rácz Andrea

Esküvőszervező 

+36306518491

info@rgsmart.hu